Site Loader

Kanapki nie zawsze muszą wyglądać tak samo

Wydaje ci się, że kanapki zawsze są do siebie podobne i niczym cię już nie zaskoczą? To duży błąd! Kanapki mogą występować w niemal nieskończonej liczbie wariantów. Mogą się różnić rodzajem pieczywa oraz tym, czy jest ono opieczone, czy nie. Mogą zawierać przeróżne składniki – warzywa, nabiał, mięso, sosy, smarowidła, owoce… Możliwości jest naprawdę mnóstwo! Jednym ze sposobów na urozmaicenie kanapek są wszelkiego rodzaju smarowidła. Pasty kanapkowe oraz dżemy i kremy potrafią odmienić charakter kanapek. Można je łączyć z innymi dodatkami lub tworzyć minimalistyczne kanapki składające się z pieczywa i smarowidła. Wszystko zależy od twoich potrzeb i upodobań smakowych.

Jakie pasty kanapkowe warto wypróbować?

Nie przepadasz za samodzielnym przygotowywaniem smarowideł? Nic nie szkodzi! Na sklepowych półkach znajdziesz mnóstwo różnego rodzaju past, które pozwolą ci na przygotowywanie smacznych, zróżnicowanych kanapek. Jeżeli chodzi o pasty wytrawne, to warto spróbować pasty z suszonych pomidorów i słonecznika, z pieczonego bakłażana i cukinii oraz z paprykowej. Ciekawie smakuje również pasta z ananasa i curry. Jeśli chcesz samodzielnie przygotować warzywną pastę, to tak naprawdę ogranicza cię tylko wyobraźnia. Warzywa, które wykorzystasz mogą być smażone, pieczone, gotowane lub surowe. Możesz je dowolnie łączyć i przyprawiać. Aby nadać swojej paście odpowiednią konsystencję, wykorzystaj olej lub oliwę. Dobrze może się również sprawdzić dodatek zblendowanych orzechów.

Nie bój się próbować nowych smaków!

W internecie oraz w książkach kucharskich, znajdziesz mnóstwo przepisów na przeróżne pasty kanapkowe. A jeśli nie chcesz ich przygotowywać, to gwarantujemy, że na sklepowych półkach czeka na ciebie wiele smakowitych propozycji. Nie jesteś pewny, czy dane połączenie smakowe przypadnie ci do gustu? Daj mu szansę! Możesz się pozytywnie zaskoczyć i znaleźć nowy, interesujący smak, który odmieni twoje kanapki! Pamiętaj, że oprócz smarowideł, na twoich kanapkach mogą lądować m.in. warzywa i kiełki. Smacznego!

 

Daniel